keskiviikko 20. elokuuta 2014

Popcorn-leipää ja riuskoja rieskoja

Ilman viilennyttyä uunin lämmittäminen ei tunnu enää täysin järjenvastaiselta touhulta, niinpä olen innostunut hieman leipomaan. Tosin näiden leipästen tekoa ei juuri leipomiseksi voi kutsua, sen verran yksinkertaisesta puuhasta on kyse.

Eräänä päivänä törmäsin jossain internetin syövereissä maissinäkkäriin, jonka ohje löytyy myös maissijauhopussin kyljestä (linkin takana alkuperäinen på svenska) ja jonka valmistin jotakuinkin näin:


MAISSINÄKKÄRI

2 dl maissijauhoa
auringonkukan-, hampun- ja seesaminsiemeniä
½ dl rapsiöljyä
2 dl kiehuvaa vettä
suolaa

Sekoita paksuksia puuroksi, levitä pellille (ohjeessa käskettiin kikkailemaan kahdella leivinpaperilla ja kaulimella, mutta levitys onnistui myös nuolijalla aivan hyvin) ja paista 150 asteessa noin 40 minuuttia.

Lopputulos oli aika, no, maissinen ja öljyinen, siis perinteiset kattila-popcornit erehdyttävästi mieleen tuova. Ei suoraan ö-mappiin, mutta tuskin tästä ikisuosikiksikaan on. Iso plussa kuitenkin äärettömän helposta ohjeesta!

Sitten seuraavaan. Tällä kertaa inspiroiduin nokkoskräkkereistä, joiden ohjeen löysin kuka ties mistä.


TATTARI-NOKKOSRIESKAT

2 dl tattarijauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
auringonkukan-, hampun-, seesamin- ja kurpitsansiemeniä
kuivattua ja jauhettua nokkosta
suolaa
n. 1 ½ dl vettä
loraus oliiviöljyä

Sekoita tasaiseksi ja painele tai kauli ohueksi kerrokseksi pellille (siirrä ritilälle). Paista n. 175 asteessa kunnes kyllästyt (tai toimi kuten alkuperäisessä ohjeessa: 180-200 astetta, 15 minuuttia, kääntö, 10 minuuttia).

Ihan kräkkereiksi asti nämä eivät paistajan kärsimättömyydestä johtuen päässeet, mutta puolipehmeä koostumus ainakin minulle maistui. Vaikka tattari on ravintoarvoiltaan melko lailla samoissa lukemissa kuin täysjyvävehnä, tuntuivat leivät tavallista tuhdimmilta. Tätä ohjetta tulee varmasti käytettyä uudelleen, ainakin variaatoiden pohjana.

Loppuun vielä terkut neulomusrintamalta, valmista tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti