keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Uuden vuoden ensimmäiset tortillat

... tehtiin itse. Niin kuin melkeinpä kokonansa. Päivä alkoi siis maissijauhon metsästyksellä, jota onneksi läheiseltä hyvin varustellulta ABC:lta löytyikin. Yleensä tuo kirjainyhdistelmä ei ostopaikkana minua kovasti viehätä, mutta kun tortillat lukivat uudenvuodenpäivän menussa, niin minkäs teet.

Kuva täältä, Creative Commons -lisenssi

Tortillapohjien ohjeita etsin hakukoneen avulla ja varsinaiseksi reseptiksi valikoitui tämä. Tein ohjeesta puolikkaan version, kun syöjiäkin oli vain kaksi. Ja nyt huomasin, että kumma kun valmiista pohjista tuli melko paksuja - ajatuksissani alkuperäisestä ohjeesta piti tulla kymmenen lättyä ja siten puolikkaasta viisi... 

Ja itselleni voisin kirjoittaa muistiin, että mitenkäs kaikki oikein tapahtuikaan.
1. Sekoita 2,5 dl maissijauhoja, 1,5 dl vehnäjauhoja (korvasin osan spelttijauhoilla) ja jonnin verran suolaa.
2. Lisää ¼ dl öljyä sekä 1,5 dl vettä, sekoita.
3. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin siksi aikaa kun puuhastelet tortillatäytteiden kanssa.
4. Pyörittele taikina pötköksi, ja jaa osiin (tästä puolikkaasta ohjeesta tein viisi, mutta pitäisi ilmeisesti riittää 6-7 pohjaan).
5. Kauli tai painele lätyiksi yksi kerrallaan ja paista kuivalla, keskilämpöisellä pannulla (lietemme asteikko on yhdeksään asti, ja siinä kuuden tienoilla oli paras paistella), kunnes lätty vähän kuplii ja siihen ilmaantuu ruskeita pilkkuja.
6. Suosittelisin kokeilemaan kaikkien paistamista kerralla ja leivinliinan alla pehmittämistä. Toki voi olla, että vaikutus on juuri päinvastainen, mutta eipä meilläkään ihan sormiruokailuksi eilen mennyt, vaikka yritimme lätyt heti paistumisen jälkeen täyttää ja syödä.

 Kuva täältä, Creative Commons -lisenssi

No, eivät ne ihan epäonnistuneet kuitenkaan. Rakenteesta tuli melko hauras, kenties pehmittely leivinliinan alla paiston jälkeen voisi auttaa asiaa. En muuten kaulinut palleroita, kun käsillä painellen sai mielestäni ihan yhtä hyvän lopputuloksen, taikinaa oli helppo pyöritellä pöydällä ja siten estää sen kiinni jämähtäminen.

Täytteinä oli perinteisten kurkkujen, tomaattien ja salaattien lisäksi paistettua grillijuustoa sekä marinoituja kasviksia, joka on jo melkeinpä bravuurini. Alkuperäinen ohje löytyy täältä (hakusanalla halloumifajitat - jos joku tietää, miten tuolta voi linkata suoraan tiettyyn ohjeeseen, otan tiedon mielelläni vastaan), ja lyhennelmä aiheesta seuraa tässä:

Kuva täältä, Creative Commons -lisenssi

1. Paloittele sopivaksi kokemasi määrä paprikaa, kesäkurpitsaa ja punasipulia. Laita astiaan.
2. Kaada päälle sopivasti öljyä, sitruuna- tai limemehua, oreganoa, suolaa, chiliä, mustapippuria ja sokeria.
3. Anna marinoitua sen aikaa, kun puuhastelet muiden täytteiden parissa, kuten vaikkapa kermaviilikastikkeen teossa (meidän kastikkeeseemme tuli eilen pari valkosipulinkynttä, suolaa, mustapippuria, sokeria, paprikajauhetta, cayennea, chiliä sekä himppasen omenaviinietikkaa).
4. Hauduta kasvikset kypsiksi omassa liemessään muutaman minuutin ajan.

Joskus olen innostunut tekemään tuota täytettä aivan ylettömästi, ja työntänyt loppuja sitten vähän sinne tänne - makaronilaatikko aurinkokuivattujen tomaattien kera taitaa yltää suosikiksi näistä kokeiluista.

Ps. Ruoasta ei ole kuvia, mutta jokainen osaa varmaan sielunsa silmin nähdä tortillalätyn... Tilanne saattaa jonain päivänä muuttua, tai sitten ei. Kuka tietää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti