tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kesäsoppa

Ruokaisampien lounaiden sijaan olen viime ja tällä viikolla keskittynyt päivällisiin, ja pyrkinyt tekemään ruokaa aina kahdeksi illaksi kerralla. Viime viikolla vuorossa olivat vanhat tutut makaronilaatikko ja linssikeitto, eilen padassa porisi mausteinen kuhakeitto. Perinteistä kalakeittoa en ole tehnyt kai koskaan, mutta tästä sopasta tuli lemppari heti ensi yrittämällä.

Kuva täältä
Kuvaa ei ole, sillä kuten mainittua, nälkää ei voi siirtää enää sekunnillakaan, kun ruoan raskaan päivän jälkeen eteensä saa. Alla sekä alkuperäinen resepti (en muista enää mistä kotoisin) että eilen valmistunut versio (sulkeissa).

Mausteinen kuhakeitto 
1. Paloittele 300g kuhaa, mausta suolalla ja mustapippurilla, ja laita jääkaappiin maustumaan.
2. Hienonna yksi chili (tällä kertaa käytin kuivattua), 2-3 (tai 5) valkosipulinkynttä sekä yksi sipuli.
3. Viipaloi pala purjoa (korvasin edellisessä kohdassa nippusipulilla), 1-2 porkkanaa ja 5 perunaa (uusia pottuja laitoin toistakymmentä).
4. Paloittele yksi parsakaali (epähuomiossa olin laittanut ostoslistaan kukkakaalin, hyvin sopi sekin).
5. Kiehauta pilkotut chili, valkosipuli sekä sipuli öljyssä.
6. Lisää viipaloidut perunat ja porkkanat.
7. Lisää muutama (5-10) valkopippuri, noin litra vettä sekä halutessasi 1-1½ liemikuutiota. Keitä 12 minuuttia (uusia perunoita toki vähemmän).
8. Lisää kalanpalat sekä parsa-/kukkakaali. Kiehauta, ja anna hautua 5-10 minuuttia (kunnes kaikki on kypsää).

Huomenna haaveilen syöväni kesän perinneherkkua, nimittäin uusia perunoita voi-kananmuna-sipuli -kastikkeella, tilliä tietenkään unohtamatta. Tuossa äidiltä opitussa ohjeessa on minulle kaikki, mitä ensimmäiset (tai tässä tapauksessa melkein) uudet perunat kaverikseen kaipaavat. En malttaisi odottaa, onhan se harvoja jäljellä olevia tämän kesän ekoja kertoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti