maanantai 11. helmikuuta 2013

Ihmettä ja kummaa

Joitain asioita sitä ei vain voi ymmärtää. Kuten liemikuutiot ja aromisuola. Ensimmäinen menee mielessäni samaan sarjaan valmiiksi rikottujen ja pullotettujen kananmunien kanssa, jälkimmäisen asettelisin jonnekin DDT:n ja ydinjätteen välimaastoon.

Vai onko jonkun mielestä tässä kasvisliemikuution tuoteselosteessa jotain järkeä:

Soijaproteiinihydrolysaatti, muunnettu maissitärkkelys, suola, hiivauute, arominvahvenne (E 621), kasvikset (selleri, porkkana, sipuli), sokeri, rypsiöljy, persilja, mausteet (rohtoliperi, valkopippuri), kasvisuute, aromi.

(Esimerkki täältä)

Tämän pohdiskelun aiheutti piakkoin alulle pantava (soija)nakkikeitto, jonka maustamiseen yritin huvikseni etsiä vinkkejä. Turhautuminen iski, kun ties kuinka monetta kertaa sain vastaukseksi lähes pelkästään valmiin liemikuution.Onko se niin hurjan vaikeaa laittaa siihen keittoon tai kastikkeeseen tai mihin nyt ikinä ihan vaan noita kasviksia ja mausteita tuon moskan sijaan? En jaksa uskoa, että soijaproteiinihydrolysaatti niin herkulliselta maistuisi, että ilman sitä ruoka jäisi täysin vaille makua. 

Ymmärrän, että joskus laiskottaa ja rahatkin on vähissä ja mielikuvituskin tuntuu olevan unten mailla, mutta ehkä vähemmän voisi sitten olla enemmän? Uskoisin, että jokaisella edes silloin tällöin ruoanlaittoa harrastavalla jonkinlainen maustenarsenaali kaapista löytyy, joten miksei niitä omia lemppareita voi kokeilla ruokaan kuin ruokaan? Ehkä nakkikeitto ei sitten maistu ihan juuri siltä mihin on tottunut, vaan paljon paremmalta!

(Ja ettei menisi ihan siellä korkealla hevosella istumiseksi, myönnetään, että kyllä minäkin välillä liemikuutioita käytän, kun itsestäni riippumattomista syistä niitä taloudesta löytyy. Sinänsä käypien ruokatarvikkeiden poisheittämistä kun on tämän tytön niin kovin vaikea myöskin käsittää. Sen verran vielä kavuttakoon takaisin, että ostanut en mokomia ole vuosiin.)

Katsotaan nyt sitten kuinka poloisen kokittaren käy, saanko sopan maistumaan, vai käännynkö liemijumalten puoleen...

Ja raportti: Eihän siitä kovin hyvää tullut. Saattoi olla maustajassakin vikaa, mutta pääasiallisesti syyttävän sormen kohdistaisin Poutun Tofugrillereihin, jotka nakkien virkaa kaupasta loppuneiden Hälsan's Kökin soijanakkien sijaan toimittivat. Hyviä eivät ole ne (siis tofugrillerit, soijanakit sen sijaan ovat maistuvia), älkää ostako.

4 kommenttia:

 1. Erinomaisen mielenkiintoista pohdintaa! Ne liemikuutiot on helppoja ja "hyviä" tosin mun mielestä se hyvyys piilee siinä että ruoka maistuu vaan sitte suolaselta. Oon ollu kovin huono käyttämään suolaa ruuissa, kun mulla on jostain ihmeellisestä syystä sellainen käsitys, että suolan käyttö on huono asia. Mitä se kohtuukäytettynä ei tietenkään ole.
  Aromisuolaa en oo käyttäny vuosiin... onneks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma mielipiteeni on se, että yleensä ruoka kuin ruoka kaipaa suolaa, ja siten sen käyttö on ihan perusteltua. Mutta kuten sanoitkin, liemikuution jäljiltä ruoka ei sitten juuri muulta maistukaan.

   Mausteiden käytössä olen ihan opetteluasteella, mutta kuitenkin mieluummin yritän ja teen sitten vähän vaatimattomammalta maistuvaa ruokaa, kuin sitä liemikuutiolla tönkkösuolattua.

   Poista
 2. Pakko munki raportoida - tuli tosi hyvää. Tosin laitoin liemikuution (sama periaate ku sulla - koska niitä on, haluun ne käyttää enkä heittää pois), mut myös suolaa, pippuria, laakerinlehtiä ja inan soijakastiketta. Nammm! Ja Hälsan's soijanakit oli kyseessä, ne on ennenkin hyviksi todettu.

  Millasii ne tofugrillerit on? Löysii, pehmeit, sellasii mauttomii äklöi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä laakerinlehtiä on siis hankittava! Ehkä yritän kumminkin vielä seuraavankin keiton pärjätä ilman kuutioita :) Ne grillerit oli aika lailla kaikkea tuota, mitä arvelitkin, sellaista mautonta ja ikävän tuntuista möhjöä. Seuraavalla kerralla jaksan kyllä kävellä toiseenkin kauppaan, jos ensimmäisestä on hälssanssit loppu, noihin en suosittele koskemaan pitkällä tikullakaan!

   Paitsi että muuten, vastaan tuli jossain itse tehtyjen kasvisnakkien ohje, ehkä seuraavalla kerralla voisi oikein hifistellä...

   Poista