torstai 14. maaliskuuta 2013

Koulukujeita

Kotona en tällä viikolla ole ehtinyt tai jaksanut juuri mitään, mutta koulussa sitäkin enemmän. Tässä pieni maistiainen tämän viikon saldosta! (Kamerasta loppui akku, joten kuvaamatta jäivät vielä kylpypommit, yskänsiirapit ja kuorintasuolat sekä -sokeri, ja leipätaikinakin on vielä kohoamassa...)


Tiistaina teimme saippuaa. Vihertävä on Koivu-kamomillasaippuaa, maksapateen näköinen Punaista timjamisaippuaa, viisi ruskehtavaa palasta Minttukaakaosaippuaa (ne ovat minun ja työparini aikaansaannosta) ja vaalea pala Paranneltua oliiviöljysaippuaa. En ollut ennen tehnyt saippuaa, ja olihan se lipeän kanssa puljaaminen vähän jännittävää, mutta hyvin siitä selvittiin. Ehkä saatan joskus toisenkin kerran uskaltautua moiseen puuhaan!

Jos jotakuta kiinnostaa saippuoiden tarkemmat sisällöt, hip vaan ja voin ne tänne raapustaa. Pesutehosta tai muista ominaisuuksista yritän muistaa raportoida sitten noin kuukauden kuluttua, kun saippuat ovat käyttövalmiiksi kypsyneet.


Eilen teimme voiteita. Muiden tuotteita en tullut kuvanneeksi, mutta tämä parini kanssa tehty Kehäkukkavoide riittänee esimerkiksi. Voiteen tekoa olen suunnitellut jo ties kuinka kauan, mutta aina on jäänyt. Sen verran simppeliä hommaa tuo kuitenkin on, että viimein voisi unohtaa kaikki tekosyyt ja tarttua toimeen. Tämän reseptin ja työohjeen voisinkin jo tähän muistiin kirjoittaa.

Kehäkukkavoide
~ 80 g öljyä (jojoba- ja oliiviöljyä), johon nopealla menetelmällä 
uutettiin kehäkukkaa, nokkosta ja puna-apilaa
~ 60 g kehäkukasta, nokkosesta, poimulehdestä ja 
sitruunavärimintusta tehtyä haudetta eli teetä
15 g mehiläisvahaa
15 g kaakaovoita
2 g BTMS-emulgointiainetta
muutama tippa palmarosan eteeristä öljyä (ehkä kuusi pisaraa)

1. Öljyuutoksen valmistus, joka lyhykäisyydessään sujuu näin: 
yrtit öljyyn, astia vesihauteeseen, annetaan olla ainakin pari tuntia.
2. Siivilöinti. Jos haluaa oikein siistiä ja siten paremmin säilyvää, 
kannattaa valuttaa suodatinpussin läpi. Siinä tosin menee aika kauan.
3. Hauteen valmistus, eli yrtit kiehautettuun veteen lillumaan 
siksi aikaa kun sopivalta tuntuu, siivilöinti sitten kanssa.
4. Kovat rasvat sekä emulgointiaine sulatetaan vesihauteessa öljyyn.
5. Saman lämpöiset haude ja öljy sekoitetaan toisiinsa niin, 
että öljyyn lisätään vettä vähän kerrassaan ja vispataan. 
Jotkut kirjat ja tekijät ovat tarkkoja noista lämpötiloista, 
olikohan se jotain 75 asteen paikkeilla, jota jossain ainakin oikeana pidettiin. 
Meidän keitoksemme olivat varmaankin hieman 
huoneenlämmön yläpuolella (emme mitanneet), ja hyvin onnistui.
6. Ja vispataan aika kauan. 
7. Ja vispataan vielä vähän aikaa.
8. Eteerinen öljy lisätään huoneenlämpöiseksi jäähtyneeseen voiteeseen.
9. Ja sitten purkkiin.

Vispilöinä käytettiin kuoritusta pajusta solmittuja nippuja, mutta jos voimiaan haluaa säästää, pieni maidonvaahdotin kuulemma käy mainiosti. Ja toki ihan tavan vispilällä kanssa voi vatkata. Voiteen pitäisi säilyä jääkaapissa noin kuukauden verran.

Olen nyt pari kertaa tuota voidetta laittanut, ja kivalta se tuntuu. Tuo ohje on monin tavoin sovellettu ja omasta päästä keksitty, mutta ilmeisesti jonkunlaisena perusohjeena voi noita öljyn, nesteen ja kovien rasvojen määriä käyttää. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Ainakin minun hermoilleni ystävällisempää tuo kuin kaupoissa kiertely ja sen oikean metsästys.



Ja olen minä vähän muutakin ehtinyt, tuollaisen helmineuleisen pannan väkersin aiemmin mainittua FB:n luovuushaastetta varten. Noita tein syksyllä muutaman muuten vaan- ja joululahjoiksi, mutta kuvat katosivat yhdessä kaikkien muiden koneeni tiedostojen kanssa eräänä epäonnisena sunnuntaina. Lankana tuossa Isoveli nro 334, silmukoita oli muistaakseni 15 ja puikot olivat kokoa 5. Tuossa kiinnikkeessä silmukoita oli 7 ja puikot vähän pienemmät.

Vähän kapeampi tuo voisi olla. Mikähän siinä on, että aina joko liioittelen (tämän pannan lisäksi esimerkiksi tuubihuivissa) tai pihistelen (kuten hahtuvapipon ja palmikkopannan kanssa kävi), sopivaa ei meinaa syntyä ei sitten millään. No, oppia ikä kaikki ja harjoitus tekee mestarin ja muita kuluneita sananparsia! 

Ehkä viikon päästä voisi olla aika koulukujeiden jatkoraportin, huomenna kun kutsuu Pohjois-Pohjanmaa ja kotikonnut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti