tiistai 7. toukokuuta 2013

Kyökkikuulumisia

Välillä menee viikkoja niin, ettei keittiössä tule juurikaan hyörittyä munanpaistoa tai teenkeittoa kauemmin. Nyt on onneksi vapun jäljiltä panostettu vähän ruokapuoleenkin.

Lauantaina herkuteltiin tortilloilla. Lätyt tehtiin itse, aiemminkin mainitulla ohjeella. Maissijauhot tosin loppuivat kesken, mutta ihan hyvin onnistuivat reilummalla vehnälläkin. Täytteinä oli perinteisiä marinoituja kasviksia, guacamolea, kermaviilikastiketta sekä salaattia, kurkkua ja tomaattia. Ehkä halloumia olisi vielä voinut pöydässä olla, mutta ei noistakaan nälkä jäänyt.

Maanantain perussalaatti
Sunnuntaina tein peeämmää (eli perusmättöä) with a twist. "Alkuperäinen" ohje kuuluu jotakuinkin seuraavasti:  
- pilko pannulle kaikkea kasvista, mitä kaapistasi löytyy
- lisää purkki tomaattimurskaa sekä purkki papuja
- jos kermaa sattuu löytymään, niin sitä voi kanssa sekaan lorauttaa
- tarjoillaan yleensä hyvin maustettuna lohkoperunoiden kera

Söin kyseistä sapuskaa vähintään viikoittain noin vuoden, joten vähemmän yllättäen jossain vaiheessa kyllästyin, siitä siis tuo mainittu twist. Nykyisin olenkin aika pitkälti hylännyt tomaattimurskan ja teen peeämmän itämaisempaan tyyliin.

Tällä kertaa pannulle päätyi sipulia, valkosipulia, kaalta, kesäkurpitsaa, kikherneitä, purjoa, kermaa ja paaaljon mausteita: suolaa, pippuria, currya, jeeraa, inkivääriä, chilitahnaa, paprikaa, fenkolia... En edes muista kaikkea. Höysteenä oli timjamilla ja rosmariinilla maustettuja lohkoperunoita ja -porkkanoita. Aijjettä! Peeämmässä kivointa on se, että se maistuu aina erilaiselta, kyllästymiseen siis menee helpostikin vuosi.


Sitten jotain ihan muuta. Kokkaan harvoin kalaa, mutta nyt tuli sellaisen ruoan tarvis. Valinnanvaraa ei kauheasti ollut, joten tartuin kirjoloheen. Yritän olla kalaostoksissani(kin) erilaiset asianhaarat huomioon ottava, ja siihen onkin hyvänä apuna ollut WWF:n julkaisema Kalaopas (jonka voit ladata pdf:nä täältä). Kirjolohi ei mikään paras vaihtoehto ole, mutta eipä tässä mitään pyhimyksiä yritetäkään olla.


Kalan pala päätyi uuniin sipulin, kerman ja mausteiden (suola, valkopippuri) kanssa. Lisäksi tein kukkakaali-porkkana-persilja-perunamuusia ja perussalaattia (kaalta, kurkkua, paprikaa, purjoa, raejuustoa, mausteita).

Tälle iltaa ajattelin vielä pyöräyttää jotain niinkin ihmeellistä kuin mansikkarahkaa. Vaan eipä sitä aina kaiken tarvitse niin erikoisspesiaalia ollakaan. (Ja juuri sopivasti tv:stä on alkamassa Kaappaus keittiössä, jonka illan jaksossa "Kari tapaa espoolaisen nuoren äidin, jonka mielikuvitus loppuu keittiössä ja perhe syö viikosta toiseen samoja ruokia.")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti