perjantai 3. toukokuuta 2013

Eilen, tänään ja huomenna

Olipas se vappu! Eeva Kolu kirjoitti blogissaan aikuisemmasta vapusta verrattuna opiskelijavappuun - meidän juhlintamme oli jotain siltä väliltä. Ruokaa oli reilusti, ja alkuilta oli sovelias perheen pienimmillekin - loppuillasta nautiskeltiin kotiviiniä (kylläkin hyvää sellaista) mistäpä muustakaan kuin Mehukatti-törpöstä ja heiluttiin nainen ja ukulele -keikalla keittiössä.


Aaton pöytä notkui herkkuja! Mitään varsinaista ruokateemaa ei ollut, vaan toimittiin nyyttäriperiaatteella. Isäntäväen panostuksena suolaisten pöydästä löytyi coleslaw'ta (jossa oli potentiaalia, mutta liika etikkamarinointi teki mausta vähän liian tymäkän), perunasalaattia (ohje Pirkka-sivustolta), guacamolea (ohje Hidasta elämää -sivustolta, tomaatin laitoin kokonaisena, hunaja unohtui ja korianteria ei ollut), pesto-tomaatti-mozzarella -leipäsiä, soijanakkeja ja ruissipsejä.

Muiden tuomia herkkuja olivat pastasalaatti, juuressipsit, porkkananpalat ja wasabi-dippi sekä suolakeksit ja tuorejuustot.

Makealle osastolle tein basilika-omenatorttua, jonka ohje löytyy Yrttitarha.fi:n keittokirjasta. Ohjeeseen joutuu rullailemaan aika pitkän pätkän, joten kirjoitetaanpas se tähän muistiin.

Kuva täältä
Basilika-omenatorttu
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit 

Taikina:
250 g voita
300 g puolikarkeita vehnäjauhoja

Täyte:
150 g sokeroitua omenasosetta
1 dl silputtua basilikaa

Pinnalle:
250 g maitorahkaa
200 g kermaviiliä
1 muna
2 rkl sokeria

Nypi voi ja jauhot taikinaksi ja painele se piirakkavuokaan niin, että taikina nousee myös reunoille. Paista pohjaa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Levitä täytteeksi omenasose, johon on sekoitettu basilika. Vatkaa kananmuna hajalle, sekoita se rahkan, kermaviilin ja sokerin kanssa ja levitä seos varoen tortun pinnalle. Paista kunnes pinta on hyytynyt ja saanut hiukan väriä - n. 25 minuuttia 225 asteessa (pidin vähän kauemmin, jopa lähemmäs 40 minuuttia).

Omenasosetta ja sokeria olisi voinut laittaa hiukan enemmän, mutta ei tuossakaan valittamista ollut. Hyvin upposi juhlijakansaan!

Torstaina oli karistettava vapun pölyt harteilta, ja palattava arkisten aherrusten pariin koulun penkille. Päivä hujahti keittiöhommissa. Teimme erittäin herkullista piirasta vuohenputkipienokaisista, karvasmantelin makuista piirakkaa omenasoseesta ja pihlajansilmuista sekä loimutimme lohta ja paistoimme siikaa.

Kuva täältä
Tänään siivoilimme vähän pihan yrttilaatikoita ja koulimme kasveja. Ihan mukava ja leppoisa päivä, ja siksi mainitsemisen arvoinen, että se oli viimeinen varsinainen opiskelupäiväni tuossa opinahjossa! Jäljellä ovat enää kaksi näyttöpäivää ja viimeinen viikko luokkaretkineen ja muine hauskuuksineen (johon en kyllä todennäköisesti pääse osallistumaan, plääh).

Kaksi vuotta on mennyt hetkessä, mutta huh sitä tiedon määrää, jonka olen saanut tänä aikana omaksua! Syksyllä sitten nokka kohti uusia haasteita. Ainakin toivottavasti... Olen viettänyt aikaa työttömänäkin, ja siihen hommaan en haluaisi kyllä ihan heti palata.

Niihin kahteen näyttöpäivään ei hupsista vaan olekaan enää kuin reilu viikko, joten tulevat päivät pitäisi viettää tiiviisti näyttötöitä ahertaen. Huomenna aion kuitenkin toimia ensin ikkunanpesupiikana ja sitten kestittää ystäväpariskuntaa, joiden näkemisestä onkin kulunut jo ihan liian pitkä aika. Toivottavasti aurinko ei ihan täydeltä terältä paista koko viikkoa, jotta maltan uurastaa neljän seinän sisällä... Pah, ketä tässä yritän huijata, paista vaan armas pallonen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti