torstai 30. toukokuuta 2013

Raparperia ...eiku

Viime lauantain perinteisellä (kaksi kertaa on yhtä kuin perinne) torireissulla en voinut vastustaa herkullisten raparperin varsien kutsua, vaan ostin niitä viisi. Mehua ajattelin ensin, mutta lopulta tiistaina pyöräytin piirakan. Viidessä varressa olikin yllättävän paljon, vatsojemme lisäksi pakkanen sai täytettä kolmen pussillisen verran.

Luulin, että ehdin ottaa piirakasta kuvan ennen kameran akun loppumista, mutta enpäs ehtinytkään - piiraan sijaan saattekin siis nauttia suovehkasta, jonka kasviooni keräsin. (Koulutöihini kuuluu 70 pakollista ja 10 vapaavalintaista ruohovartista kasvia sisältävän kasvion keruu.)


Kertun raparperipiirakka
(ohje kirjasta Ritva Lehmusoksa - 99 suomalaista kotiruokaa)

75 g voita
½ dl (luomutäysruoko)sokeria
1 (luomu)muna
1 ½ dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

4-5 dl raparperinpaloja
2 rkl sokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita yhteen jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Levitä taikina paistosvuokaan ja peitä pinta raparperinpaloilla. Ripottele päälle sokeria. Paista 180-asteisessa uunissa kunnes pinta on ruskistunut (ehkä puolisen tuntia). 

Herkku tarjoiltiin meillä vanilja-Tofulinen kera. Ei minulla varsinaisesti ole mitään tavallista kermajäätelöä vastaan (paitsi vähän niitä Nestlén valmistamia), mutta tuo soijakorvike maistuu minusta vaan paremmalta, kermaisemmalta jopa.

Tänään pääsin piiiitkästä aikaa luokkaretkelle, kun oli opiskelujeni viimeinen päivä. (Valmistuipa meistä paristakymmenestä jopa viisi aikataulussa!) 

Ensin kävimme Huittisissa Saippuapajalla ja loppupäivän vietimme Ellivuoren maisemissa meloen, syöden (voi buffetti, mikä ihana tekosyy syödä ihan liikaa) sekä Pirunvuorelle patikoiden (taidettiin kävellä kokonainen kilometri suuntaansa). 

Pirunvuorella sijaitsee myös Emil Danielssonin rakennuttama Kivilinna, joka tosiaankin oli vaikuttava näky. Sille eivät toki jääneet huonommiksi läheiset pirunpelto, luola ja luolan yläpuolella sijaitsevan näköalapaikan maisemat. Jos Sastamalassa päin pyöritte niin käykäähän toki ihmettelemässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti