keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Ihmissuhteiden pohdiskelua ja odottamista

Tänään aamusella huomasin pohtivani ihmisten kanssa toimimista(ni). Aika usein minulla on sellainen olo, etten oikein osaa olla ja pelata ihmissuhdepelejä niin kuin kuuluisi. Esimerkkinä säännöllisin väliajoin toistuva tilanne: juttelen jonkun kanssa pitkät pätkät, avaudun ja kerron asioistani syväluotaavasti, kun taas toinen kyselyjensä lomassa mainitsee elämästään vain muutamia helposti kieleltä irtoavia valittuja paloja. Helposti syyllistyvänä ihmisenä sitten morkkaan itseäni, että kun taaskaan et sitten osannut nähdä itsesi ulkopuolelle ja kysyä toisen kuulumisia.

Hakusana: suoraan puhuminen
Tänään oivalsin, että kyse ei olekaan välttämättä siitä, että toimisin tilanteessa jotenkin väärin. Tunnen parikin kuvatunkaltaista ihmistä, joiden kanssa keskustelen mielelläni, mutta myöhemmin olo on outo. Vastapuoli kyselee paljon ja mukavaltahan se tuntuu kun ollaan kiinnostuneita, mutta jälkeenpäin tunnen antaneeni kuorman ja saaneeni takaisin hyppysellisen. Välillä näinkin, mutta ei kai tasapainoinen ihmissuhde toimi joka kerta niin?

Olen syyllistänyt itseäni siitä, etten ole tarpeeksi kiinnostunut enkä osaa kysellä kuten toiset. Tosiasia vain on, että nautin enemmän keskustelusta, jossa ihmiset kertovat itsestään ja asioistaan tasavertaisesti ja luontevasti. (Erikoistilanteet ovat tietysti erikoistilanteita, puhun nyt yleisellä tasolla.)

Hakusana: ihmissuhteet

Kuuntelen mielelläni, mutta en osaa kalastella tietoja vaan mieluummin odotan niiden nousevan pintaan itsestään - kun aika on kypsä ja tilanne sopiva. Tuskinpa olen ainoa, joka näin kokee, mutta silti olen tuntenut olevani riittämätön ja huono keskustelija.

Ihailuni noita kyselijöitä kohtaan koki pienen kolauksen, kun aloin pohtia piiloutuvatko he oikeastaan kysymystensä taa? Kun kyselee tarpeeksi, ei keskustelukumppani ehdi esittää vastakysymyksiä ja toinen on ikään kuin suojassa omien asioidensa kanssa. Varmaan heilläkin on ihmisiä, joille he avautuvat, mutta eikö ole jopa epäreilua odottaa toisen kertovan itsestään kaiken ja samalla pysytellä itse hiljaa?

Hakusana: keskustelu

Toinen tilanne, jonka kanssa minulla on välillä vaikeuksia ja josta olen joskus saanutkin palautetta, on suoraan puhuminen. Tai siis että se ei ilmeisesti olisi kovin toivottavaa. Ymmärrän kiertelyn ja kaartelun ajoittain, mutta jatkuvassa kanssakäymisessä se rasittaa. Tai jos kysytään suoraan niin silloin oletettaneen myös vastauksen olevan suora! Vai onko olemassa joku hiljainen aikuisten sopimus, josta minulle on unohdettu kertoa? En ole maailman paras ihmisten tulkitsija, joten yleensä tapanani on luottaa ihmisten sanaan.

Jos kysyn vaikkapa että haittaako jos teen jotain jollain tavalla ja saan vastaukseksi, että ei, niin uskon asian näin olevan. Joskus sitten kuulen aikojen päästä ja mutkien kautta, että tottakai haittasi, ja olisi pitänyt ymmärtää olla edes kysymättä moista! Mitä on tämä tämmöinen?


Hakusana: kommunikaatio

Lasten kanssa kommunikaatio on paljon helpompaa, kesällä ilahduin siitä päivittäin. Tavanomainen keskustelu meni jotakuinkin näin:

Minä: Haluisitko tulla mulle kaveriksi, käytäs kitkemässä tuo porkkanapenkki?
Lapsi: En.

Siinä se! Ei selittelyjä, ei venkoiluja, ei sanota yhtä ja tarkoiteta toista (ja oleteta, että tämä rivien väli on itsestäänselvä), vaan puhutaan asiat niin kuin ne on. Ai että sellaisten ihmisten kanssa on vaan niin paljon helpompi olla, kun ei tarvitse arvuutella. Ja mikäli jollakulla on sellainen käsitys, että suoraan puhuminen olisi aina ja pakosti tylyä, niin höpsis! Asiahan kuulostaa juuri siltä kuinka sen esittää.

Hakusana: odotus
Huh. Että tällainen aamunavaus tällä kertaa. Sainpahan tähänkin sitten kulumaan tunnin pari tätä piiitkää päivää - illalla kun vasta kuulen asuntoasioista, joiden piti varmistua jo eilen. Peukut pystyyn ja sormet ristiin (tai tuun teille asumaan)!

(Tekstin kuvitus syntyi laittamalla kuvahakuun muutamia avainsanoja ja nappaamalla sieltä parhaat palat. Siis perinteisellä tyylillä, mutta ei niin kirjaimellista kuin tavallisesti.)

7 kommenttia:

  1. Minä ainakin oon suurimmassa osassa ihmiskohtaamisiani tuon hiljaisen kyselijän roolissa. Pidän kai ite kyselemistä ja kuuntelemista hyvänä ja kohteliaana keskustelutaitona. Totuus (minun kohtaama) on se, että melko harva kyselee, eli kai se sitten on ihan yleisesti hyväksytty asia olla utelematta turhia. Pari kuukautta takaperin ajatellen alkio-porukassa homma on toisin päin tai ainakin saan ääneni paljon helpommin kuuluviin ja koen olevani kiinnostava ihminen jota kuullaan mielellään...
    Myönnän odottavani kysymyksiä ja kiinnostusta keskustelukumppanilta jos miut meinaa saada puhumaan. Jos niitä ei tuu, niin saatan helposti käpertyä epävarmuuteen siitä, kiinnostaako mun asiat vastapuolta ollenkaan vai odottavatko he vain, että herkeäisipä tuo jo jorinoimasta, koska halu jatkaa omaa juttua on niin tärkeä. Tämä täyttä tajunnanvirtaa, mutta asia on pyörinyt mielessä vuosia ja vuosia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun toit tämänkin näkökulman esille! Ehkä tuota mun tekstiä vois jatkaa siihen, että ollaan keskustelijoina erilaisia eikä siitä omasta tavasta pitäis kokea syyllisyyttä (kenenkään).

      Totta kai kyseleminen on hyvä taito ja kohtelias tapa, lähinnä yritin kuvailla sellaista (ääri)tilannetta, jossa toinen ei oikein anna kysymysten lisäksi keskusteluun mitään, vaan lähes täysin hallitsee ja kontrolloi tilannetta omilla kysymyksillään.

      Tästä tulee mun ajatuksissa mietityttävä aasinsilta toiseen aiheeseeni, suoraan puhumiseen ja ihmistuntemuksen puutteeseen. Että kuinka sitten erottaa sellainen kyselevä henkilö, joka ei halua puhua itsestään vaan tahtoo vain ikään kuin mässäillä toisen kokemuksilla sellaisesta, joka vain kaipaisi hieman rohkaisua puhuakseen? Pitäiskö vaan kysyä suoraan? :)

      Poista
    2. Täytyy vielä lisätä, että aika usein tuo kyseleminen multa ainakin vain jää - ei välttämättä siksi, etten ois kiinnostunut, vaan kun se vaan on jokseenkin hankalaa. Oletan vaan, että jos/kun ihminen kokee, että olen luottamuksensa eli tarinoidensa arvoinen, ne sieltä tulevat sitten omalla painollaan. Helposti siis tuntuu, että utelen minulle kuulumattomia, jos kovasti kyselen. Hmm, pitäisi varmaan opetella joku kultainen keskitie tai small talkin (mikä hyvien tuttujen ja sitä läheisempien kanssa tuntuu hullulta) alkeet...

      Poista
    3. Hei, törmäsin tänne nyt ensimmäistä kertaa ja suukin täytyy heti avata, koska samaistuin! Mulle tulee aika usein just sellainen tunne jonkun sosiaalisen tilanteen jälkeen, että puhuinkohan mä nyt liikaa itsestäni ja omista asioistani. Yleensä on nimenomaan niin, etten uskalla kysyä, koska pelkään olevani tunkeileva tai painostavani. Jotenkin ajattelen, että kun mä tässä itsekin kerron, niin toinen näkee, että nyt on sellainen tilanne, jossa voi kertoa itsestään näitä samoja juttuja, omia ajatuksiaan tai kokemuksiaan samasta aiheesta. Ehkä myös pelkään (enemmän tai vähemmän alitajuisesti) että jos kysyn, niin keskustelukumppani ei haluakaan jakaa näitä asioita kanssani, kun ei niitä oma-aloitteisesti tuo esiin. Olis kamalaa, jos itse kuvittelee, että ystävyys on sellaisella tasolla, että kyseessä olevista asioista voidaan puhua, mutta toinen ei koekaan samoin.

      Ja lopuksi on vielä sanottava (nyt kun olen taas purkanut tuntemattomille itseäni), että minustakin oli mielenkiintoista kuulla Annan näkemys asiasta - ikään kuin sieltä toiselta puolelta.

      Poista
    4. Hei ja kiitos kommentista, saitkin kunnian olla eka ei-tuttu blogini kommentoija, jipii! :) Mulla oli joskus mielessä tähän joku järkevähkö jatkolause, mutta nyt tästä yliväsyneestä päästä ei irtoa oikein mitään. Palannen asiaan jahka aivoni taas alkavat toimia!

      Poista
  2. Hyvä pohdinta, jäin tän ansiosta itekin oikein miettimään millainen ite olen kommunikaatio-tilanteessa: itsetutkiskeluun johtava on arvokas. En tullut Tulokseen, mutta muistutti mieleeni yhden kolmannen kaverin, jolle on tärkeää, että keskustelussa vaihdetaan joitain henkilökohtaista. Kahestaan jutellessa tää kaveri on ollut aina hiukan turhaantunut kun mun (ulkoisesti) tasaisessa elämässä ei ole dramaattisia käänteitä ja sit ku joskus kerran oli ollut jotain sutinaa, niin se oli aidosti helpottunut :D Ehkä en suoraan tunnista itteäni kyseliäni (hyvä määritelmä tuo kysymysten taa piiloutuja), enkä toisaalta itestänipuhujanakaan. Ehkä olen sellainen keskustelun erilaisille sivupoluille nyrjäyttelijä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki täytyy myös huomioida se, että varmaan meistä ite kukin on eri seurueissa erilainen keskustelija. Roolit vaihtelevat, ja hyvä niin! Itsetutkiskelu ei taida koskaan olla turhaa (voishan tuota enemmän iteki harrastaa), hyvä siis jos/kun tämä sellaisen reaktion aiheutti.

      Poista