sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Super-Mrrrttakerho!

Eilen kokoonnuimme mrrrttojen kanssa ensi kerran uuteen majailupaikkaani. Ohjelmaa oli runsaasti, ja kerhomme kävijäennätyskin rikottiin, kun paikalle saapui kokonaista seitsemän henkeä.


Yksi teemoista oli ruisleivän leivonta. Leipä laitettiin alulle torstaina, jolloin kerho osui leivonnan kolmannelle eli paistamisen päivälle. Ja yllä olevasti se sujui, ohje selvyyden vuoksi myös kirjoitettuna tässä:

Ruisleipä 4 limppua

1. päivä: Laita ämpäriin 1,5 litraa 40 asteista vettä ja lisää 9-10 dl ruisjauhoja ja lisää murskattu juuri (vasara, mortteli...). 
2. päivä: Lisää 9 dl jauhoja.
3. päivä: Ota juuri taikinasta talteen [kuivaa tai pakasta tai jätä lopuksi taikinaa astian reunoille kuivumaan]. Lisää suolaa noin 2 rkl. Lisää 10 dl jauhoja. Pöyhitään kaasut pois ja lisätään jauhoja niin, että pystyy leipomaan. Leivotaan hyvin jauhotetulla alustalla 4 leiväksi. Asetetaan leivät pellille kohoamaan (muotoile leipiin nänni tätä ennen). Kohotetaan n. 1 tunti. Uuni: lämmitä ensin 250 astetta 20 min, sitten 160 astetta 30 min - 1 tunti. (Kaikkien uunit erilaisia, mutta arvokkaita).


Siinä leivät ennen uunia. Jälkeen-kuvia ei ole, kun ei siinä syömisen huumassa mitään kuvaamisia tullut ajatelleeksi. Hyviä tuli, ja kauniita! Uuniin pitää tutustua vielä vähän paremmin, että miten juuri tämän yksilön kanssa tulisi toimia parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.


Tällaisia hyvän uuden vuoden kortteja askarreltiin myös. Kortit lähtevät vankiloihin ainakin Venäjälle, Jenkkeihin ja Brittein saarille. Eräs kerholaisemme oli suurta vaivaa nähden kaivanut esille tietoja mielipidevangeista, ja yhteisesti päätimme keitä heistä halusimme kortilla ilahduttaa. Varmaa ei tietenkään ole saavuttavatko kortit koskaan vastaanottajiaan, mutta jospa edes osa.


Mutta ei siinä vielä kaikki! Suunnitellussa ohjelmassa oli vielä makramea, johon ilmeisen olennaisena osana kuuluu hyvin ergonominen työasento. Sain aikaseksi kiinnityksen erääseen rikkoontuneeseen korukiveen, sekä jonkin verran solmuja hetken päästä auottavaksi (onneksi olin juuri sattunut hankkimaan hammastikkuja).

Suunniteltujen teemojen lisäksi myös vapaa toiminta oli sallittua, kuten tavallista, ja näkyi siellä joidenkin käsissä virkkuukoukutkin heiluvan.

Mrrrttis on kyllä mahtava, mainio ja erittäin viihdyttävä keksintö, mutta myös väliin uuvuttava. Eilen en jaksanut lähteä edes perinteisille jälkitupinoille kuppilaan, vaan raahauduin vieraiden lähdettyä melkein suoraan petiin. Olen uumoillut flunssan vaanivan, osansa väsymykseeni silläkin. Nytkin tuntuu jokseenkin tokkuraiselta, vaikka pitkän yön lepäsinkin. No vaan, saapa sitä sunnuntaina ollakin.

Kiitos mrrrttalainen J.T.:lle kuvista!

2 kommenttia: