lauantai 14. joulukuuta 2013

Yksinkertaista ja nopeaa koukulla ja keittiössä

Heräsin tällä viikolla siihen tosiasiaan, että joulu on ihan kohta. Panikoinnin sijaan päätin hengittää, ja lahjoa vain jos jotain mukavaa keksin. Vaikka kovasti lahjojen antamisesta pidänkin, arvostan elämän stressittömyyttä vielä enemmän. Väkisin hankitusta lahjasta myös haistaa pakon, ja kukapa sellaista haluaisi vastaanottaa.

On kuitenkin muutama ihminen, joita haluan muistaa tähän vuodenaikaan pienellä paketilla: kummipoikaa, äitiä, isää ja mummoa. Muita sitten jos jotain sopivaa sattuu vastaan tulemaan.

Äidin pakettiin sujahtaa niinkin hehkeä lahja, kuin kaksi paria pitkiä kalsareita ja kummipojan lahjusta en vielä paljasta. Mummon ja isän pusseista löytyvät trikookuteesta virkatut pannunaluset, ihan omalla designilla. (Eli tartuin koukkuun ja kerään, virkkailin, purin, virkkailin, purin ja virkkailin kunnes olin lopputulokseen tyytyväinen.)

Tykkään erityisesti tuon yksivärisen mallista, ja siitä voisinkin yrittää kirjoittaa ohjeen (vaikka varmaan tuon ihan pähkäilemällä ja kokeilemallakin saisi luonnistumaan).

VIRKATTU PANNUNALUNEN (valmistusaika 15-30 min.)

1. krs: Virkkaa 6 ketjusilmukkaa, kiinnitä renkaaksi piilosilmukalla.
2. krs: Virkkaa renkaaseen 12 kiinteää silmukkaa, lopuksi ps ensimmäiseen ks:aan.
3. krs: Virkkaa 4 kjs ja 1 ps joka toiseen edellisen krs:n ks:aan. Päätä ps:aan.
4. krs: Virkkaa 8 kjs ja 1 ps jokaiseen edellisen krs:n ps:aan. Päätä ps:aan.
5. krs: Virkkaa 10 kjs  ja 1 ps jokaiseen edellisen krs:n ps:aan. Päätä ps:aan, tee jonkinlainen ripustuslenkki ja päättele.
Venyttele, vanuttele, höyrytä ja paketoi.

Suurin piirtein noin. Yksinkertaista ja nopeaa!


Viimeisimmästä Yhteishyvän ruokalehdestä bongasin Kookos-kaurakeksien ohjeen, ja innostuin, että tuohonpa työnnän ylimääräiset kookoshiutaleeni. Jostain syystä kuvittelin moisia omistavani - kyseessä olivatkin mantelilastut.

Tästä en suinkaan lannistunut, vaan päätin kokeilla ohjetta korvaten kookoshiutaleet mantelilastuilla, kuten myös osan vehnäjauhoista korvasin jo tovin kaapissani majailleella mantelijauholla. Hyviä tuli ja näin ne tekaistiin:

MANTELIKÖKKÄREET

2½ dl kaurahiutaleita
1 dl mantelilastuja
1½ dl vehnä- ja mantelijauhoa yhteensä
1 dl sokeria (vähän vähempikin riittää)
½ tl leivinjauhetta
100g voita (tätäkin riittää maltillisempi määrä)
3 rkl hunajaa (ei ollut siirappia kaapissa)
2 rkl vettä

1. Sekoita kuivat aineet. Mantelilastuja on hyvä vähän pieniä, minä painelin niitä valkosipulipuristimen kahvapäillä ja helposti sain murenemaan.
2. Sulata voi. (Voit sekoittaa sulaan voihin hunajan ja veden, kuten ohjeessa neuvotaan tai...)
3. En lukenut ohjetta näköjään kovin tarkkaan, sillä sekoitin kosteat aineet kuiviin erikseen, vaan ihan hyvin onnistui niinkin.


4. Nostele taikinasta sopivanmoisia nokareita pellille kahdella lusikalla. Voit halutessasi muotoilla niitä kauniimmiksi, minusta olivat ihan nättejä noinkin.
5. Paista 200 asteessa, keskitasolla noin 7 minuuttia. Meidän uunimme vaatii vähän pitemmän paistoajan, 9-11 minuuttia, mutta kannattaa olla varovainen, sillä nämä kaverit palavat tosi helposti ja sen maistaa!


6. Anna jäähtyä pellillä. Uunista tullessaan kökkäreet ovat vielä melko pehmeitä, mutta jäähtyessään kovettuvat.

Yksinkertaista ja nopeaa! (Sekä herkullista ja melkeinpä terveellistäkin!)

Tällaisia tällä kertaa. Nyt täytynee irrottaa takamus tuolista ja siirtyä ulkoilmoihin, sillä uskokaa tai älkää hyvät naiset ja herrat ja kaikki siltä väliltä: siellä (ainakin melkein) paistaa aurinko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti