keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Puiden varjo


Sain juuri päätökseensä varsin vaikuttavan opuksen, Rolf Edbergin Puiden varjon vuodelta 1971, enkä malta olla kirjoittamatta tähän pientä pätkää kirjan viimeisiltä sivuilta.

Nuorison protestiliikkeet, joihin vanhemmalla sukupolvella ei ole mitään oikeutta suhtautua välinpitämättömästi vain siksi, että ne osaksi ilmenevät vaikeaselkoisina, ovat pohjaltaan todellista tyytymättömyyttä vallitsevaan järjestelmään ja toiveita uudenlaisen ykseyden syntymisestä. Vaikka osa niistä on hajanaisia ja niissä on paljon selkiintymätöntä - sehän kuuluu asiaan silloin kun jokin on käymistilassa - lupaukset piilevät halussa liittyä yhteen, itsestään selvässä kansainvälisyydessä, jonka puitteissa erilaiset manifestit leviävät kuin ruohikkopalot yli kaikkien ideologisten rajojen, mielenosoituksellisessa kulutusyhteiskunnan statusprameuden halveksunnassa.

Vuosikymmenten jälkeen kirjan teemat ovat edelleen ajankohtaisia. Yllä oleva on lyhyt lainaus, eikä kerro kirjasta juurikaan, mutta silti en voinut vastustaa sen julkaisemista - ilmiselvästä itsenäisyyspäiväsyystä.

Teoksen teemat ovat niin perustavanlaatuisia, ettei syvemmälle kaiken olennaisen ytimeen juuri pääse. Kieli on kaunista ja soljuvaa, ja yritinkin houkutella jotakuta ystävää lukemaan tätä minulle ääneen, jotta olisin saanut kunnolla upota lauseiden virtaan. Kirja ei ole kevyttä luettavaa ja välillä melkeinpä masennuin, mutta toisaalta myös uskoni toivoon vahvistui.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, melkeinpä pakollinen sanoisin. (Kiitos R, kun kirjan minulle lahjoitit!)

2 kommenttia:

  1. Olin taas unohtanu tän nimen, mut joo, edelleen kiinnostunut lainaan & lukeen tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja edelleen oot saamassa lainaan, kuhan muistetaan! Viimestään sitte ku vaivaa ei tartte nähä ku huoneesta toiseen liikkumisen/huutamisen verran :)

      Poista