maanantai 6. tammikuuta 2014

Seesam aukene!

On pari ruokaa, joihin voi tunkea oikeastaan mitä vaan. Toinen on sämpylätaikina ja toinen puuro. (Vaikka historiassa vissiin jälkimmäinen tuli ensin.)

Olen useammankin kerran vuosien varrella yrittänyt aloittaa päiväni puuroaamiaisella laihoin tuloksin. Vaikka aamupalaa en jätä koskaan väliin, en pysty myöskään aamusella ahtamaan kupuuni mitä vain. Leipä-puuro -taistelussa ensin mainittu on usein voittanut 6-1, kunnes intouduin taas pitkästä aikaa vatsavaivoja vastaan taistellessa kokeilemaan ja kappas, kaurapuuro naminami! (Tästä syystä taisin saada Kuka Twin Peaks-hahmo olet -kyselyssä vastaukseksi Leo Johnsonin...)

Nyt muutaman viikon peruskaurapuuroa (psylliumin, pellavansiemenöljyn ja voin kera) mättäneenä uskaltauduin kokeiluun, jonka innoituksena oli isoäitini. Mummo kysyi joulun aikaan kotopuolessa, että kun en kerran maitoa juo, niin mistä saan kalsiumia. Käsityksemme terveellisestä ruokavaliosta ja tarpeellisista ruoka-aineista eroavat aika lailla, mutta kysymys jäi silti mieleeni pyörimään.

Missä ruoka-aineissa on eniten kalsiumia?
Fineli.fi auki ja asiaa tutkimaan siis! Vaikka en vegaani olekaan, eivät maitotuotteet ole liiemmälti viime aikoina maistuneet, niinpä tutkin asiaa vegaani-ruokavalion kannalta (jostain syystä tuolla näkyy myös yksi juusto, mutta älkäämme antako sen häiritä).

Ensimmäinen suuremmissa määrin käyttökelpoinen ruoka-aine listalla on seesaminsiemen, jota kaapistani löytyikin. Purkin kyljen mukaan 100g seesaminsiemeniä vastaa 123% päivän kalsium-tarpeesta. Liotin sitä yön yli ja surauttelin vähän tehosekoittimessa (ihan turhaan, sain aikaiseksi vain sotkua ja hävikkiä) ja heitin puuron sekaan. Hyvää oli ja pureskeltavampi koostumus toi mukavaa vaihtelua!

Katsotaan nyt kuinka kauan tämä vouhotus sitten kestää. 100 grammaa päivässä syötäväksi on aika paljon, mutta ei vähempikään hukkaan mene.

Seesaminsiemen ratkaisee osittain myös toisen, proteiini-liitteisen ongelmani. Suhtautumiseni proteiinin saantiin on ollut melko hällä väliä, mutta nyt kun tarkoituksenani on aloittaa keskiraskaan liikunnan harrastaminen ainakin kaksi kertaa viikossa, pitäisi tähänkin puoleen vähän panostaa.

Tietystikään muutama siemen ei koko päivän tarvetta kata, mutta ei kai kaikkia ravintoaineita ole tarkoituskaan saada yhdestä ruoasta. Ehkä joku proteiinijauhe voisi olla fiksu hankinta, vaikka ajatus jokseenkin vieraalta tuntuukin. Menisi se varmaan kuitenkin puurossa ja sämpylöissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti