torstai 13. helmikuuta 2014

Kaikenlaisia kuningattaria


Olen minä! Eilen paistamani kuningatarpiirakka nimittäin onnistui kuin onnistuikin. Tuli hyvvää ja palijo, juuri niin kuin ruokaa kuuluukin.

KUNINGATARPIIRAKKA

Pohja

100 g voita
½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 muna

Sekoita pehmennyt (tai täysin sulanutkin käy, jos sattuu hups niin kuin minulle) voi ja sokeri, ja vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita aineet tasaiseksi ja levitä irtopohjavuokaan, jonka pohjan ja reunan väliin olet laittanut leivinpaperin. Esipaista pohjaa muutama minuutti 200 asteessa

Täyte

n. 500 g maustamatonta jogurttia
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
mustikoita
vadelmia

Levitä täyte pohjan päälle ja lykkää uuniin 200 asteeseen. Paistoin kiertoilmalla vähän vajaassa 200 asteessa n. 55 minuuttia. Täytteen ei tarvitse olla täysin hyytynyt uunista tullessaan, viileässä vetäytyminen tekee lopun työn.


Inspiraationa piirakkaan toimivat Chocochilin vadelmapiirakan ohje sekä ikivanha Pirkka-lehden kuningatar-jogurttitortun resepti, jonka muistelen joskus onnistuneesti tehneeni. Pohjaan lisäsin maitoa, koska siitä piti päästä eroon. Munan olisi varmaan voinut jättää poiskin (?), täytyy ehkä kokeilla joskus.

Sokerin määrä Pirkan ohjeessa oli isompi, pohjaan tuli 1 ½ desiä ja täytteeseenkin vielä kokonainen desi, mutta ainakin minun makuhermoilleni tuo määrä oli sopivampi.

Pikkaisen kauemmin piirakka olisi voinut viihtyä uunissa, mutta tulipahan ainakin mehevää. Täytekin hyytyi tovin parvekkeella palelun jälkeen tiiviiksi ja salonkikelpoiseksi.

Vaikka piirakka ei ehkä kauneuskuningattaren titteliä voittaisikaan, on se maultaan aatelinen kuitenkin, ja sehän se tärkeintä onkin. Ylevään tunnelmaan voi virittäytyä kuuntelemalla vaikkapa näitä kappaleita herkuttelun ohessa. Nam nam ja näkemiin arvon hoviväki!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti